Drømmen om kulturhus (I BT 23.01.2012)

Politikerne har nå en gyllen mulighet, kanskje den siste, til å påvirke utviklingen i Fyllingsdalen. Alle politiske partier er enige i at Fyllingsdalen skal få kulturhus. Vi har ventet i 33 år.

I høst var alt på plass for å starte byggingen av Fyllingsdalen kulturhus i Oasen. Helt til en byråkrat (Kommuneadvokaten) på rådhuset tolket EØS reglene dit at dette måtte ut på anbud, og byens politikere bestemte deretter at etableringen av Fyllingsdalen kulturhus skulle ut på anbud og lokaliseres sentralt i Fyllingsdalen. Kulturbyråd Gunner Bakke hevdet at det ville være politisk selvmord og ikke legge kulturhuset ut på anbud.

”Nå skal alle involverte parter tenke litt gjennom hvordan vi best kan løse denne saken, det skal vi bruke ett par uker på”, sa kulturbyråden.

Dette er over to måneder siden. Fyllingsdalen kulturråd har for veldig lenge siden overlevert en utfyllende rapport med argumenter for hvor Kulturhuset bør lokaliseres og hva det bør inneholde Jeg så flotte tegninger i lokalavisen på hvordan Kulturhuset kunne se ut i den nye utbyggingen av Oasen.

Ligger alt i en skuff på rådhuset og støver ned? Hvor vanskelig kan det være å lyse Kulturhuset i Fyllingsdalen ut på anbud? Det aller meste var jo klart på forhånd.

Tidligere byråd for kultur, kirke, idrett og eierskap, Harald Victor Hove, mente da kulturhuset nesten havnet i Oasen, at dette var den beste løsningen vi kunne få, og han hadde gode forhåpninger til at dette ville bli gjennomført.

Kulturbyråd Gunnar Bakke hadde også et klart ønske om at kulturhuset i Fyllingsdalen skulle bli en realitet så snart som mulig, og har sagt at fyllingsdølene har ventet lenge nok. Han skulle gjøre det han kunne for å finne løsninger som førte til at kulturhuset i Fyllingsdalen skulle bli en realitet så snart som mulig.

Jeg har nå oppdaget at de har startet å grave ved Oasen og utbyggingen er dermed i gang. Betyr dette at det toget er gått? Har dermed en god kandidat til utbygging av Kulturhuset falt fra?

Utbyggingen av Kulturhus i Fyllingsdalen vil ha noen av de samme spesifikasjonene som Fana Kulturhus, så det er ikke nødvendig å finne opp kruttet på nytt.

Jeg ønsker at politikerne lytter til fagfolkene og til Fyllingsdalen kulturråd som sier at Fyllingsdalen kulturhus bør lokaliseres så nært Oasen bydelssenter og den fremtidige kollektivterminalen som overhode mulig.

Jeg ønsker ikke mer desentralisering av offentlige tjenester. Det er viktig at biblioteket ligger i det nye Fyllingsdalen Kulturhus, og biblioteket og kulturhuset må ligge der folk ferdes. Der det er lett tilgjengelig.

Nå kan politikerne vise hva og hvor de vil med Fyllingsdalen, snu trenden, vise at Fyllingsdalen skal ha et bydelssenter, slik som f.eks. Åsane, Arna, Fana og Laksevåg

Politikerne i bystyret har nå en mulighet til å gi Fyllingsdalen ikke bare et kulturhus ved Oasen, men en kulturinstitusjon, et signalbygg, som del av et fullverdig bydelssenter, i selve hjertet av bydelen. Der pulsen er størst.

Få ut fingeren…..

Jeg vil ikke at drømmen om kulturhus i Fyllingsdalen, skal ende med å bli nettopp det; en drøm.

Trond Johannesen, Fyllingsdalen